POP UP Saša Živković; izložba i radionica

POP UP IZLOŽBA I RADIONICA

SLIKANJE PIJESKOM S MOTIVOM ORNAMENATA S NOŠNJI

SAŠA ŽIVKOVIĆ

25. srpnja od 10 do 13 sati u atriju Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci

U sklopu Križevačkog likovnog ljeta svoj rad predstavit će izvanredni profesor Saša Živković koji je uz izložbu za sve posjetitelje pripremio edukativnu likovnu radionicu.

Slikanje pijeskom tradicijski dolazi iz Azije, naročito je prisutno u ritualnom slikarstvu tibetanskih lama koji uz određene blagdane stvaraju mandalu (kružnu sliku od pijesaka), S druge strane u Sjevernoj Americi tradicija slikanja pijeskom vezana je isto tako uz ritualno slikarstvo Navaho Indijanaca. U radionici kao motiv koristi će se motivi ornamenata s narodnih nošnji iz križevačkog kraja. Polaznici radionice prvo istražuju pojam ornamenta, preoblikuju ga u crtež na koji će kasnije nanositi pijesak u boji. Poticaj za istraživanje uz navedene pojmove će biti i proučavanje vizualnog ritma u njegovim različitim formama. Radionica je namijenjena svoj djeci koja vole naučiti nešto novo, istraživati i igrati se sa pijeskom.

Saša Živković rođen je 17. travnja 1970. godine u Koprivnici. Završio je osnovnu i srednju školu u Križevcima. Godine 1989. započeo je studij na Učiteljskoj akademiji u Zagrebu, a 1991. upisuje nastavnički odsjek na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.
Diplomirao je 1998. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer slikarstvo na Nastavničkom odsjeku pod mentorstvom Zlatka Kesera. Predavao je likovnu kulturu u Oš. „Vladimir Nazor” u Križevcima, radio na mjestu asistenata na Odjelu za nastavnike studije u Gospiću, gdje je predavao predmete vezane uz likovnu kulturu i umjetnost. Od 2013. radi na Odjelu za izobrazbu učitelja i odgojitelja u Zadru, gdje je izabran u zvanje docenta, a 2019. izabran je u zvanje izvanrednog profesora i predaje predmete vezane za Likovni modul. Od 2007. do 2016. bio je vanjski suradnik na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Osim pedagoškim radom, Saša Živković se bavi kuriranje izložbenih projekata u sklopu galerije „K2″ i organizacijom i vođenjem Festivala suvremenih umjetničkih formi što izvodi kao član Udruge “K.V.A.R.K.”
Križevci. Počeo je samostalno izlagati 1995. još kao student i do sada je izveo petnaest samostalnih izložbenih projekata i sudjelovao na više desetaka skuplih izložbi.

Fotografija: Zdenko Balog